Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Facebook Psycholog Pedagog ZSP Nietążkowo Facebook Instagram

Niedziela, 28 kwietnia 2024 r.
X Festiwal Kulinarny
14.3.2024 r.

Nietążkowski Festiwal Kulinarny to wyjątkowe wydarzenie, które co pewien czas gromadzi pasjonatów kulinariów i miłośników dobrego jedzenia. To święto smaków, aromatów i kreatywności, której kwintesencją stają się kulinarne arcydzieła prezentowane przez utalentowane zespoły. W trakcie festiwalu uczestnicy rywalizują w różnych konkurencjach kładąc nacisk na oryginalność receptur, zręczność w przygotowywaniu potraw, a także umiejętność współpracy w zespołach. Konkurs gotowania na żywo w formule „Black Box” dodaje elementu niespodzianki, gdyż zespoły muszą przygotować dania z losowo wybranych produktów zamkniętych w koszykach.
Warto podkreślić, że festiwal nie tylko jest miejscem zmagań kulinarnej kreatywności, ale także stanowi doskonałą okazję do wymiany doświadczeń i inspiracji pomiędzy profesjonalistami a amatorami sztuki kulinarnej. Wspólna pasja łączy restauratorów, pasjonatów gotowania domowego, młodzież, przedstawicieli lokalnych społeczności i wszystkich, którzy cenią smakowe doznania.
Tegoroczne wydarzenie patronatem honorowym i wsparciem finansowym objęli Starostwo Powiatowe w Kościanie oraz Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Sponsorem produktów pokazu kulinarnego był Hotel & Restauracja „Antonińska”. Partnerami medialnymi wspierającymi promocję szkoły i festiwalu byli od lat współpracujący ze szkołą Radio Elka oraz tygodnik regionalny – Gazeta Kościańska.
Oprócz rywalizacji konkursowej podczas imprezy można było obserwować dodatkowe atrakcje takie jak pokaz przygotowania metodą survivalową pstrągów zaprezentowany przez sierż. Krzysztofa Laseckiego, pokaz kulinarny szefa kuchni Hotelu & Restauracji Antonińska p. Jakuba Żymelskiego, czy pokaz barmański uczennicy 5 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Agaty Skorackiej. Podczas spotkania odbywały się także degustacje potraw oraz występy muzyczne pod kierunkiem p. Pawła Domagały, które razem stworzyły bogatą i pełną, nie tylko smakowych wrażeń, atmosferę.
W głównej konkurencji rozgrywanej na scenie szkolnej auli rywalizowały drużyny składające się z czterech losowo wybranych osób spośród zaproszonych gości, absolwentów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie, uczniów zaprzyjaźnionych szkół podstawowych oraz obecnych uczniów ZSP w Nietążkowie.
Nad całością przygotowywanych potraw czuwał mentor – kucharz „Restauracji Toskania” we Włoszakowicach – Patryk Wróblewski.
Efekty dzisiejszych zmagań oceniało jury w składzie:
– Maria Majewska – przewodniczący jury, emerytowany nauczyciel przedmiotów zawodowych żywieniowych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie,
– p. Halina Senftleben – Samol – sekretarz jury,
– p. Aniela Kołacińska – członek Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły,
– p. Magdalena Grześkowiak,
– p. Teodozja Ratajczak,
– p. Joanna Kąkol – przedstawicielka Hotelu & Restauracji Antonińska.
W X edycji Festiwalu Kulinarnego w konkursie głównym I miejsce zajęła drużyna I w składzie: p. Izabella Szablewska – doradca zawodowy w Szkole Podstawowej w Śmiglu, Beata Dudkowiak – absolwentka Technikum żywienia i gospodarstwa domowego (lata 2004 – 2008), Gabriel Skrzypczak – uczeń klasy 8 Zespołu Szkół w Starym Bojanowie oraz Joanna Stryjakowska – uczennica kl. 5sta ZSP w Nietążkowie. Drużyna zachwyciła jury swoim daniem, które składało się z kaszy pęczak z warzywami i kotletem z sosem grzybowym, sałatki fit oraz pysznego deseru.
II miejsce zajęła drużyna w składzie: p. Piotr Filipowicz Dyrektor Szkoły Podstawowej im. por. Stefana Rysmanna w Bronikowie, Daria Frąckowiak – absolwentka Technikum żywienia i usług gastronomicznych (lata 2017 – 2021), Zofia Krakowska uczennica kl. 3saz i Mateusz Nowak – uczeń klasy 7 Szkoły Podstawowej im. Konstytucji 3 Maja w Śmiglu. Drużyna druga przygotowała: polski schab na greckiej wyspie. III miejsce przypadło zespołowi w składzie: p. Tadeusz Ilmer – Dyrektor Zespołu Szkół w Starym Bojanowie, im. Powstańców Wlkp., Joanna Wróblewska – absolwentka Technikum żywienia i usług gastronomicznych (lata 2011 – 2015), Fabian Konieczny – uczeń klasy 7 Szkoły Podstawowej im. por. Stefana Rysmanna w Bronikowie oraz Kinga Przybylska – uczennica kl. 1b1a Szkoły Branżowej I Stopnia w Nietążkowie. Zespół przygotował roladki zawijane z niespodzianką „Włoskie słoneczka”.
Przez cały czas trwania imprezy rozgrywał się Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę”, w którym mogli wziąć udział przybyli goście, uczniowie i pracownicy szkoły w Nietążkowie. Wyniki w tej rywalizacji ukształtowały się następująco:
– Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” w kategorii „na słodko” dla uczniów naszej szkoły:
I miejsce – Adam Kaczmarek „Beza Pavlova”,
II miejsce – Magdalena Zbyrad „Orzeszki z mlekiem w proszku”,
III miejsce – Sandra Szczygieł „Brownie”.
– Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” w kategorii „na słodko” dla pracowników i gości:
I miejsce – Lena Grześkowiak „Mini Pavlova”,
II miejsce – Amelia Krysztof ze SP w Śmiglu „Kakaowa babka”,
III miejsce – Joanna Dolczewska z ZSP w Nietążkowie „Ciasto jogurtowe”.
– Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” w kategorii „potrawa wykwintna” dla uczniów naszej szkoły:
I miejsce – Marcin Kopienka „Butter Chicken Curry”,
II miejsce – Klaudia Woś „Lasagne z grzybami”,
III miejsce – Amelia Zygmanowska „Chleb”.
– Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” w kategorii „potrawa wykwintna” dla pracowników i gości:
I miejsce – ks. Marcin Przybylski „Zupa meksykańska”,
II miejsce – Barbara Konieczna „Wypasione kargule”,
III miejsce – Mirela Szaferska „Tacos z chili con carne”.
Można śmiało powiedzieć, że Festiwal Kulinarny czerpiąc z bogactwa tradycji kulinarnej oraz otwierając się na nowoczesne trendy i inspiracje, stał się nie tylko miejscem rywalizacji, ale również platformą integracji społeczności. To wydarzenie, które zjednoczyło ludzi i pasje, tworząc niezapomniane doświadczenie dla wszystkich miłośników sztuki kulinarnego tworzenia.

Oprac. Alicja Zarzycka











solidarni-z-ukrainą
e-dziennik   „Czas zawodowców BIS|- zawodowa Wielkopolska”|Patronat Politechniki<br />Poznańskiej

Inspektor ochrony danych
Grzegorz Król  
e-mail: iod(m)zspnietazkowo.pl


Certyfikaty i odznaczenia


Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »